دیپلماسی انرژی ایران و روسیه فرصت ها و شرط ها

دیپلماسی انرژی ایران و روسیه فرصت ها و شرط ها مذاکرات اخیر ایران و روسیه گامی بزرگ در حوزه توسعه صنعت نفت و گاز است، موضوعی که مقامات سیاسی هم بر آن اذعان دارند، اما برخی کارشناسان اعتقاد دارند که شرط تحقق شرایطی ایده آل تنها با پیگیری و حمایت دولت محقق می شود و اگر توجه دولت از این مسئله برداشته شود، اتفاق خاصی نخواهد افتاد.


به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، با عنایت به نقش و جایگاه کشور روسیه بعنوان یکی از مهم ترین عرضه کنندگان نفت و گاز جهان، مبحث انرژی یکی از مهم ترین محورهای مذاکره آخر هفته هیات ایرانی در مسکو بود و آنگونه که از اظهارنظرها برمی آید، دستاوردهای خوبی در بخش های مختلف همچون انرژی به دنبال داشته است. باآنکه جزئیات توافق های صورت گرفته میان ایران و روسیه در بخش های مختلف همچون نفت و گاز هنوز منتشر نشده اما با عنایت به اظهارات رئیس جمهوری و همینطور وزیر نفت، به نظر می آید توافق های خوبی در این حوزه صورت گرفته است.
بنا بر اعلام مقام های نفتی، دو کشور در حوزه های توسعه میدان های نفت و گاز و همینطور ترانزیت به نتایج و دستاوردهای خوبی رسیده اند، افزون بر این باید انتظار داشت که تهران و مسکو در حوزه بازار جهانی نفت و تعاملات بین المللی انرژی، همکاریهای کنونی را به نفع خود و کشورهای تولید کننده نفت و گاز گسترش دهند. در مسافرت اخیر هیات عالی رتبه ایرانی به روسیه در حوزه های راهبردی و اقتصای، همکاریهای نفت وگاز دو کشور اولویت بالایی در مذاکرات و توافق ها داشته است و به نظر می آید زمینه و بنیاد همکاریهای راهبردی دو کشور در بخش نفت و گاز آنهم در سطوح مختلف دوجانبه، چندجانبه، منطقه ای و بین المللی فراهم شده باشد. باید منتظر ماند و در آینده نزدیک آثار واقعی این توافق ها را مشاهده کرد.
مناسبات ایران و روسیه با عنایت به مجاورت جغرافیایی و اشتراک در خیلی از مسائل بین المللی در سالهای اخیر ماهیت راهبردی پیدا کرده است. به صورت طبیعی آنچه این مناسبات راهبردی را تقویت، پایدار و اثربخش برای دو کشور می کند، گسترش همکاری ها به حوزه های اقتصادی و بخصوص انرژی است که ما جلوه های این همکاری را در بازار جهانی نفت به خوبی می بینیم. منتها هنوز این شکل از مناسبات راهبردی به حوزه همکاریهای دوجانبه در نفت و گاز به صورت واقعی تبلور پیدا نکرده است.
ایران و روسیه هر دو در زمره بزرگترین دارندگان و تولید کنندگان نفت و گاز هستند. این مساله نمی تواند تنها دو کشور را در قامت رقیب قرار دهد. تهران و مسکو ظرفیت های بزرگی برای همکاری در طرح های مشترک نفت و گاز و تبدیل شدن به یک بلوک واحد تولید و عرضه انرژی تعریف کنند.
مذاکرات تا کجا پیش رفت؟
جواد اوجی - وزیر نفت در آخرین صحبت های خود ضمن تشریح مذاکره با مقام های روسیه اظهار داشت: جلسات بسیار فشرده و گوناگونی با مقام های ارشد روسیه، معاون نخست وزیر، وزیر انرژی روسیه، همینطور شرکتهای توانمند روسیه داشتیم. خوشبختانه وزارت نفت در مجموعه چهار شرکت اصلی از قبل برنامه جامع و نقشه راه کاملی را تدارک و پروژه های مختلفی در حوزه توسعه میدان های نفتی و گازی، راه اندازی پتروپالایشگاه ها، واحدهای ال ان جی و انتقال فناوری بخصوص برای ازدیاد برداشت از میدان های نفتی و گازی آماده کرده بود که به دولتمردان روسی عرضه شد.
وی درباره دیدار با شرکتهای روسی فعال در زمینه نفت و گاز اظهار داشت: در دو ماه گذشته با شرکتهای توانمند روسی، مذاکرات گوناگونی صورت گرفت که در جلسات این سفر بعضی از آن مذاکرات به توافق های بسیار مهمی منجر گردید. برخی از تفاهمنامه هایی که در این سفر به امضا رسید، اساسا می تواند تاثیر بسزایی در صنعت نفت داشته باشد، چونکه ایران و روسیه در عرصه انرژی در جهان بازیگران قوی هستند و با ظرفیت هایی که در صنعت نفت داریم و توانمندی شرکتهای روسی، این همکاری با مشارکت فعال قطعا تاثیر گسترده ای برای کشور دارد.
او درباره مذاکرات برای سوآپ گاز روسیه از خاک ایران توضیح داد و اظهار داشت: در مسافرت جاری بحث سوآپ گازی روسیه از خاک ایران عنوان شد. در ماه های اخیر سوآپ گازی از ترکمنستان به آذربایجان از خاک ایران محقق شد که همین پیشنهاد به طرف روس برای سوآپ گاز این کشور از آذربایجان به جنوب ایران به منظور صادرات عنوان شد که میتوان این گاز را در چارچوب ال ان جی به هر نقطه ای در جهان صادر کرد.
توسعه میدان های نفت و گاز با مشارکت شرکتهای روسی
محسن خجسته مهر - مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم اخیرا در گفت وگوی تلویزیونی از توسعه میدان های نفت و گاز ایران با مشارکت شرکتهای روسی اطلاع داد و اظهار داشت: ایران و روسیه از نظر ذخایر نفت و گاز در رتبه های اول و دوم جهان قرار دارند؛ روسیه از نظر توسعه میدان های نفت و گاز و تأمین تجهیزات مورد نیاز، توانمندی های بسیاری دارد و در این حوزه می تواند در زمینه سرمایه گذاری مشترک، توسعه میدان های نفت و گاز ایران و افزایش تولید با ایران همکاری کند.
وی یکی از مهم ترین خصوصیت های سفر رئیس جمهوری به روسیه را گسترش روابط اقتصادی بخصوص در حوزه انرژی برشمرد و اضافه کرد: به صورت مشخص حوزه نفت و گاز، عرصه بسیار مهمی برای تقویت همکاریهای دو کشور است، در شرایط کنونی که منافع اقتصادی ایران و روسیه در گرو یکدیگر است، سفر رئیس جمهوری به تعمیق راهبردی روابط کمک خواهد نمود.
مسیر راه روشن است
محمد خطیبی - نماینده سابق ایران در اوپک ضمن اشاره به همکاری ها و مذاکرات اخیر ایران و روسیه و تأثیر آن بر صنعت نفت ایران، به ایسنا اظهار داشت: بطور قطع این مسئله می تواند به نفع ایران باشد؛ ما در حداقل سه سازمان انرژی پیمان بسته ایم و حضور در این سازمان ها می تواند به توسعه روابط کمک نماید، ضمن این که روس ها در خیلی از شرکت ها در بخش بالادستی سرمایه گذاری کردند و این شرکت ها توان این را دارند که هم در بخش بالادستی و هم در بخش پایین دستی توسعه را رقم بزنند.
وی با تکیه بر این که روس ها شرکتهای مقتدری در حوزه نفت دارند، خاطرنشان کرد: بی گمان در حوزه نفت می توانیم با روس ها همکاری داشته باشیم اما به شرط آن که اسنادی که توسط مقامات سیاسی امضا می شوند، پیگیری مورد پیگیری قرار بگیرند و شرکت ها مورد حمایت باشند تا بتوانند این اهداف را دنبال کنند ولی اگر در حد امضا باشد، شرایط مانند گذشته می شود.
نماینده سابق ایران در اوپک اضافه کرد: در گذشته از این نوع امضاها بسیار داشتیم؛ آقایون سیاسی امضا می کنند اما زمانی کار به اجرا می رسد با مشکلاتی مواجه می شوند. این مشکلات باید برطرف شوند؛ با امضای یک تفاهمنامه نمی توان خیلی امیدوار بود و باید تا آخرین مرحله این مسئله را پیگیری کرد و هرجا با هر مشکلی مواجه گردید، باید در بالاترین سطح مورد بررسی و حمایت قرار بگیرد تا وارد مرحله اجرایی شود.
خطیبی ضمن اشاره به رقابت ایران و روسیه و تأثیر این مسئله در پیشبرد اهداف، اظهار داشت: این مسئله می تواند تبدیل به همکاری شود، اگر این اتفاق بیفتد، هر دو طرف می توانند سود ببرند، ازاین رو این تعامل می تواند تبدیل به فضایی شود که در آن، هر دو طرف بتوانند منافعی را بدست آورند.
به نقل از ایشان، همه این موارد باید در چارچوب شرکت ها دیده شود و دولت ها از شرکت ها حمایت کنند تا این دو کشور در یک فضا با یکدیگر همکاری کنند، امکان فعالیتهای مشترک هم برای دو کشور وجود دارد که اجرای آن نیازمند پیگیری و حمایت دولت هاست تا بتواند نتیجه مطلوب را حاصل کند.
نماینده سابق ایران در اوپک ضمن اشاره به تأثیر این روابط در برهم زدن سیاست های آمریکا ضد ایران، روسیه و چین، اظهار داشت: بحثی بود که کشورهایی که تحریم هستند با یکدیگر کلوپ تحریمی ایجاد و به همدیگر کمک کنند؛ حداقل این سه کشور می توانند با اتحاد با هم کارهای بزرگی را انجام دهند و تبدیل به یک قدرت شوند و کشورهای دیگر هم می توانند با آنها کار کنند. هرچه روابط این کشورها افزایش یابد، باعث گسترش همکاری ها می شود و می تواند تحریم ها را خنثی کند.




منبع:

1400/11/03
23:42:23
0.0 / 5
613
تگهای خبر: انرژی , اوپك , پالایشگاه , تحریم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز