بازار نفت در چند قدمی بحران كمبود عرضه
به گزارش ام آی جی تی اختلالات عرضه در بازار نفت علیرغم این كه قیمت ها در ایام بعد از حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی نوسانی بوده و كاهش پیدا كردند، امكان دارد هنوز تمام نشده باشد.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، تعمیرات در تاسیسات پالایش نفت ابقیق زمان فوق العاده فشرده ای دارد. بر اساس گزارش بلومبرگ، شركت آرامكوی سعودی قبل از حملات حدود ۵۰ میلیون بشكه نفت در مخازن داخلی كشور و حدود ۸۰ میلیون بشكه دیگر در مخازن واقع در بنادر سراسر جهان داشت.
آرامكو مصمم است سطح صادرات نفت خودرا با برداشت از ذخایر، حفظ كند. همین طور تصمیم گرفته است تولید محصولات پالایشی را حدود یك میلیون بشكه در روز كم كند كه صادرات محصولات پالایشی را كاهش خواهد داد اما نفت خام بیشتری برای صادرات وجود خواهد داشت. یك استراتژی دیگر آغاز تولید در بعضی از میادین فراساحلی است.
اما آرامكو وعده داده است تعمیرات را انجام داده و فعالیت تاسیسات ابقیق را تا اختتام سپتامبر به سطح قبل از حملات بازگرداند كه به مدلول فرصت كمتر از دو هفته است. اگر تعمیرات طولانی تر شود، سرمایه گذاران سعودی ذخایر نفت عربستان سعودی را زیر ذره بین قرار می دهند و هر گونه اختلال عرضه به خریداران، نتایج جهانی خواهد داشت. بگفته آمریتا سان از شركت "انرژی اسپكتس"، سعودی ها تنها به اندازه حدود یك ماه ذخایر نفت دارند.
ممكن است چند هفته زمان لازم باشد تا همه چیز معلوم شود. با عنایت به محموله های نفتی فراوان اكتبر كه در راه تحویل به مشتریان هستند، كمبودهای موجود در اواخر اكتبر معلوم خواهد شد. هم اكنون مشكلاتی در بازار معاملات كاغذی دیده می شود در صورتیكه مشكلات بازار فیزیكی بعدا معلوم خواهد شد.
همچنین بدبینی فزاینده ای نسبت به گستردگی واقعی خسارات وارده و توانایی عربستان سعودی برای بهبود هر چه سریع تر وضعیت وجود دارد. مفسرین كومرس بانك در یادداشتی نوشتند ارزیابی تاثیر طولانی مدت این حملات بر زیرساخت نفتی عربستان سعودی دشوار است برای اینكه این كشور احیانا مشكلات موجود را به سبب اهمیت روابط مشتریانش و برنامه عرضه اولیه عمومی سهام آرامكو، كوچك تر از حد واقعی شمرده است.
اگر آرامكو جایگاه خود بعنوان یك تامین كننده مطمئن را از دست دهد، نتایج شدیدی برای ارزش گذاری این شركت در زمان ارائه اولیه عمومی سهام آن خواهد داشت. در این بین، روزنامه فایننشیال تایمز گزارش كرده كه دولت عربستان سعودی شهروندان ثروتمند این كشور را برای حضور در خرید سهام آرامكو و تضمین موفقیت برگزاری این رویداد تحت فشار قرار داده است. ریاض نسبت به موقعیت آرامكو بعد از حملات به ابقیق به شدت نگران است.
همچنین خبرهایی انتشار یافته در خصوص این كه عربستان سعودی برای عمل به تعهداتش به مشتریان امكان دارد لازم باشد نفت خام وارد كند كه پرسشهایی را درباره توانایی آرامكو برای حفظ سطح صادرات برانگیخته است. البته درباب نفتی كه در مخازن بوده، احیانا مشكلات كیفیت وجود خواهد داشت اما اگر عربستان سعودی كه بزرگترین تولیدكننده و صادركننده نفت جهان است، به یك باره به واردات نفت اقدام نماید، زنگ خطر به صدا درخواهد آمد.
به گفته مفسرین كومرس بانك، اگر سعودی ها واقعا از عراق نفت درخواست كرده باشند، نشان داده است كه لطمه به زیرساخت عربستان سعودی در حقیقت گسترده تر بوده و مدت طولانی تری از آنچه مقامات این كشور ادعا كرده اند ادامه پیدا خواهدنمود. آرامكو گزارش ها در خصوص درخواست خرید نفت از عراق را تكذیب كرده است.
در این بین اختلالات عرضه دیگری كه پیش آمده است امكان دارد بازار نفت را گرفتار بحران كند. بیشتر از یك هفته پیش، نفت بانی لایت نیجریه بعد از مختل شدن فعالیت یك خط لوله، با وضعیت اضطراری روبرو شد. این خط لوله در چند سال قبل مكررا هدف حمله گروههای مسلح قرار گرفته است. همین طور ونزوئلا به سبب تشدید تحریمهای آمریكا و نگرانی خریداران از مجازات واشنگتن، امكان دارد با كاهش بیشتر صادرات نفت خود روبرو شود. حالا كه سیستمهای مخازن این كشور پر شده است، امكان دارد ونزوئلا ناچار شود تولید بالادستی را محدود كند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در لیبی نیز جنگ بر سر كنترل شركت ملی نفت تشدید شده است. یك زیرمجموعه این شركت در بخش شرقی لیبی در تلاش است تا كنترل صادرات نفت را به دست بگیرد. در گذشته جنگ بر سر حق قانونی صادرات نفت به اختلال عرضه از طرف لیبی منجر شده بود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب