صنعت نفت در سال ۹۸،
بازگشت كارتهای سوخت و صادرات بنزین
به گزارش ام آی جی تی یكی از مهم ترین اتفاقات سال ۱۳۹۸ در حوزه صنعت نفت بی گمان بازگشت كارت های سوخت، افزایش قیمت بنزین و صادرات این فراورده نفتی بود كه در ابتدا حواشی گوناگونی را به دنبال داشت اما حالا كارت سوخت توانسته در جیب تمام مالكان خودرو ها جا خوش كند.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، اوایل خردادماه سال قبل بود كه خبر طرح اجبار استفاده از كارت سوخت شخصی منتشر گردید و آن طور كه شركت ملی پخش فراورده های نفتی اعلام كرد، قرار بر این بود كه ابتدا این طرح در ۲۰ مردادماه ابتدا در چهار كلان شهر و سپس در كل كشور اجرایی شود. تاریخ اجرای این طرح اما از جانب شركت ملی پخش به ۲۲ مردادماه تغییر یافت و از این تاریخ این طرح به صورت رسمی شروع به كار كرد.
با این وجود تا اول شهریورماه، شاهد تغییرات چندانی در این عرصه نبودیم؛ چونكه كارت سوخت جایگاه داران در اختیار تمام متقاضیان قرار داشت و هر فردی تا هر میزانی كه تقاضا داشت می توانست سوخت گیری كند؛ اما از اول شهریورماه به بعد تمام میزان سوخت گیری با كارت آزاد جایگاه ها در كل كشور در هر بار سوخت گیری، از ۶۰ لیتر به ۳۰ لیتر كاهش پیدا كرد و این در شرایطی بود كه هنوز تعداد زیادی از افراد نتوانسته بودند كارت سوخت خویش را دریافت نمایند.
در این ماه، فرایند توزیع كارت هوشمند سوخت جدی تر از گذشته دنبال شد تا همگان كارت سوخت دریافت نمایند اما به علت تك نرخی بودن بنزین، كمتر كسی از كارت سوخت خود استفاده می كرد. سرانجام صبح جمعه ۲۴ آباه ماه بنزین سهمیه بندی شد و قیمت این فرآورده نفتی به صورت سهمیه ای (۶۰ لیتر ماهانه برای خودروهاس شخصی) در هر لیتر ۱۵۰۰ تومان و به صورت آزاد ۳۰۰۰ تومان تعیین شد.
این مورد در ابتدا باعث اعتراضات مردمی و گلایه آنها از دولت شد. از سوی دیگر هنوز خودرو های زیادی بودند كه یا نسبت به دریافت كارت سوخت خود اقدام نكرده یا موفق به دریافت كارت خود نشده بودند كه مجموع این مسائل مشكلاتی را به وجود آورد ولی در نهایت این طرح توانست یكی از اهداف خود كه كاهش مصرف بنزین بود را محقق كند.
كنترل مصرف سوخت با عنایت به میانگین بالای مصرف سوخت، افزایش توان صادرات، مبارزه با قاچاق سوخت و اختصاص منابع حاصل از مدیریت مصرف به مردم بخصوص اقشار ضعیف و كم درآمد به صورت مستقیم و هم كاهش آلودگی هوا در كلانشهرها و شهرها همچون اهداف اجرای طرح سهمیه بندی بنزین اعلام شده بود كه با این حساب می توان گفت یكی دیگر از اهداف این طرح محقق شده است.
بنزین ایران صادر شد
خبر صادرات بنزین هم در همان روز هایی كه زمزمه صدور كارت سوخت و اجبار استفاده از آن به گوش می رسید، منتشر گردید و روز ۱۲ مردادماه، مدیرعامل شركت نفت ستاره خلیج فارس از صادرات بنزین تولیدی این پالایشگاه اطلاع داد و اظهار داشت: بیشتر از یك قرن از كشف نفت در ایران می گذرد و بسیار خرسندیم كه اولین صادرات بنزین بعنوان اتفاقی تاریخی از پالایشگاه ستاره خلیج فارس شروع شد.
اولین محموله ی صادراتی بنزین ایران ۲۰ دلار به ازای هر بشكه گران تر از نرخ نشریه «پلتس» به فروش رفت. بنزین یورو ۵ ستاره خلیج فارس از نظر زیست محیطی از استاندارد یورو۵ جهانی پاك تر است. علاوه بر این در همان زمان هم برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت ایران بنزین در بورس انرژی ایران عرضه و به میزان ۳۰۰۰ تن به فروش رفت.
یارانه بنزینی چه شد؟
از زمان شروع این طرح محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام نمود كه منابع حاصل از اصلاح قیمت بنزین، به خانوارها پرداخت و تمام ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد ناشی از افزایش قیمت بنزین بین ۱۸ تا ۱۹ میلیون خانوار هدف توزیع می شود كه در مورد این مسئله باید اظهار داشت كه تا آخر سال ۱۳۹۸ طی چهار مرحله پرداخت گردید و ۱۰ فروردین ماه مرحله نخست آن در سال جدید و پنجمین مرحله آن از ابتدا هم واریز شد.
كمك معیشتی كه در مرحله نخست پرداخت برای حدود ۱۷.۵ میلیون خانوار واریز شده بود، پس از بررسی درخواست مشمولیت خانوارها هم اكنون حدود ۱۹.۱ میلیون خانوار را در هر ماه پوشش می دهد كه به حدود ۶۰ میلیون نفر از بین جمعیت یارانه بگیران می رسد.
این در شرایطی است كه در چهار مرحله قبلی به صورت متوسط در هر ماه بابت پرداخت كمك معیشتی دولت حدود ۲۷۰۰ میلیارد تومان هزینه كرد كه باید از محل افزایش قیمت بنزین انجام شده باشد. كمك معیشتی برخلاف یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی كه رقمی ثابت برای هر نفر است، به تناسب بعد خانوار توزیع می شود؛ به صورتی كه برای خانوارهای تك نفره ۵۵ هزار تومان، دو نفره ۱۰۳ هزار تومان، سه نفره ۱۳۸ هزار تومان، چهارنفره ۱۷۲ هزار تومان و پنج نفره و بیشتر ۲۰۵ هزار تومان واریز انجام می شود.
اما در جریان بررسی بودجه سال جاری، طرحی در كمیسیون تلفیق به تصویب رسید كه طی آن قرار بود یارانه نقدی كه حالا برای ۷۸ میلیون نفر پرداخت می شود، با كمك معیشتی كه ۶۰ میلیون نفر از همین یارانه بگیران را در برمی گیرد، تركیب شده و فقط یك یارانه ۷۲ هزار تومانی برای هر نفر و برای مجموعه ۷۸ میلیون نفری پرداخت گردد، اما با عنایت به مخالفتهایی كه در این رابطه وجود داشت، لغو شد و روند پرداخت دو یارانه جداگانه در هر ماه ادامه دارد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب