مدیریت آبخوان ها با تشکل های مردمی

مدیریت آبخوان ها با تشکل های مردمی به گزارش ام آی جی تی، سخنگوی صنعت آب اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه کشور پیشبینی شده که آبخوان ها با کمک تشکل های مردمی مدیریت شود.



به گزارش ام آی جی تی به نقل از شبکه خبری آب ایران، عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور در دومین نشست «گفتگوهای آبی» در تشریح اقدامات انجام شده در اجرای طرح مدیریت توأمان آب و برق، اصلی ترین تهدید مشترکان بد مصرف و پرمصرف چاه های آب را متوجه کشاورزی پایدار کشور دانست و عنوان کرد: وقتی در یک آبخوان که هزار کشاورز مشغول به کار هستند، درصد کمی از مشترکان با بد مصرفی باعث می شوند که آب پایدار برای کشاورزی در آینده نزدیک در دست نباشد. ازاین رو کشاورزی پایدار و زندگی کشاورز با ادامه دادن این بد مصرفی و صدمه ای که به آبخوان وارد می شود، مورد تهدید قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: همینطور بد مصرفی آب، در ابعاد ملی هم سیاست اصولی امنیت غذایی را در معرض تهدید قرار می دهد. چون که اگر کشاورزی پایدار به علت بد مصرفی و پرمصرفی از دست برود، امنیت غذایی هم از دست می رود.
بزرگ زاده در قسمت دیگری از سخنان خود اظهار داشت: تابحال طرح تعادل بخشی را با پروژه های ۱۵ گانه آن برای مهار بد مصرفی و پرمصرفی در چاه های کشاورزی مدنظر قرار داده ایم.
سخنگوی صنعت آب با تاکید بر این که وضعیت آب زیرزمینی مناسب نمی باشد، بیان داشت: بنابراین نیاز است که اقدامات بیشتری در این خصوص انجام بدهیم. ما علاوه بر این که پروژه های ۱۵ گانه تعادل بخشی را ادامه خواهیم داد، در این دولت چند کار اساسی دیگر هم در دست اقدام است.
وی نهادسازی را یکی از این اقدامات خواند و افزود: ما چاره ای نداریم جز این که کار مردم را به خود مردم واگذار نماییم. ازاین رو ماده ای در برنامه هفتم توسعه کشور پیشبینی شده که از تشکل های مردمی برای مدیریت آبخوان و انجام بعضی از وظایف تصدی گری وزارت نیرو استفاده می شود.
بزرگ زاده اظهار داشت: با این کار به جای این که با هزاران مشترک چاه و میلیونها کشاورز مستقیماً روبرو باشیم، با چند صد تشکل مردم نهاد کار خواهیم کرد و این تشکل ها هستند که طی قراردادها و چارچوب هایی که تدوین می شود وظیفه پایش و حفاظت و حراست از آبخوان را برعهده خواهند داشت.
وی تصریح کرد: البته در این راه وزارت نیرو نظارت های لازم را اعمال خواهد نمود و بدین سان با مشارکت مردم، در راه حل مشکلات مردم گام خواهیم برداشت.
سخنگوی صنعت آب در قسمت دیگری از سخنان خود به طرح مهم مدیریت توأمان آب و برق اشاره نمود و اظهار داشت: حدود ۵۳ درصد چاه های کشاورزی برقی و ۴۷ درصد دیزلی است؛ اما چاه های دیزلی در چاه هایی به طور عمده استفاده شده که آبدهی آنها کمتر است.
مشاهده پذیر شدن و کنترل پذیر شدن کنتور چاه های کشاورزی
بزرگ زاده عنوان کرد: نقش اصلی در برداشت آب از مخازن آب های زیرزمینی را حدود ۲۲۰ هزار برق دار و مجهز به کنتور فهام کشاورزی است. به جز کنتورهای فهام، ۱۲۰ هزار کنتور از انواع دیگر هم نصب شده که همپوشانی هم دارند. از نظر حجم برداشت، حدود ۷۷ درصد از برداشت های آب کشاورزی در ارتباط با چاه هایی است که مجهز به کنتورهای فهام هستند. این کنتورها حالا هم مشاهده پذیر هستند و هم کنترل پذیر.
وی با تشریح امکان مشاهده پذیری و کنترل پذیری کنتورها بیان داشت: حالا می توانیم در تهران متوجه شویم که کدام چاه در کدام نقطه از کشور چه میزان برداشت آب و نحوه مصرف انرژی آن چگونه بوده است. چون که میان مصرف انرژی برق توسط پمپ آب و حجم آبی که برداشت می شود رابطه ریاضی برقرار است. البته یک ضریب رواداری در این مساله در نظر گرفته شده است تا خدایی ناکرده حق کشاورز ضایع نشود.
بزرگ زاده خاطرنشان کرد: در گام بعدی هم با عنایت به این که که پروانه بهره برداری هر چاه مشخص است، با عنایت به سند ملی آب و الگوی کشت تعیین می نماییم که حجم آب مجاز و قابل برداشت و همینطور انرژی مورد نیاز برای کشاورز در هر ماه چه میزان است.
وی افزود: اگر کشاورز در یک ماه از سهم انرژی خود بیشتر مصرف کند، با پیامک او را از شرایطش آگاه می نماییم. اگر بیشتر از دو بار در هشت ماه گذشته این کار را کرده باشد، بعنوان پرمصرف شناسایی شده و برق چاه او را به ۵ کیلووات محدود می شود. بگونه ای که برق خانگی را دارد ولی برق مورد نیاز برای برداشت از چاه را در اختیار نخواهد داشت.
سخنگوی صنعت آب عنوان کرد: این کشاورزی باید به شرکت آب منطقه ای استان یا اداره امور منابع آب شهرستان رجوع کند و بعد از آنکه توسط کارشناسان توجیه و راهنمایی شد، با سپردن تعهد مجدداً برق چاه او از محدودیت خارج می شود چون که هنوز از سقف تعیین شده سالانه انرژی تجاوز نکرده است. تابحال ۲۸ هزار مشترک پرمصرف که در این دسته قرار می گیرند، پیامک اخطار را دریافت کرده اند.
بزرگ زاده به تشریح وضعیت مشترکان بد مصرف پرداخت و افزود: دسته دیگری از مشترکان که حدود ۸ هزار نفر هستند، در هشت ماه گذشته کل سهمیه سالانه خویش را با اعمال ضریب رواداری مصرف کرده اند و ازاین رو برق آنها به ۵ کیلووات محدود شده و تا آخر سال وصل نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه حدود ۲ درصد از مشترکان بد مصرف و ۶ درصد پرمصرف هستند، اضافه کرد: با این اقدام هم کشاورز به سمت استفاده بهینه از آب و برق راهنمایی می شود و هم کنترل برداشت های غیر مجاز صورت می گیرد.
بزرگ زاده در انتها تصریح کرد: در این خصوص هماهنگی های لازم با وزارت جهاد کشاورزی به عمل آمده و جلساتی در سطح وزرا و معاونان وزرا برگزار شده و آیت الله رئیسی هم که روز گذشته از مجموعه وزارت نیرو بازدید کرد، در جریان کامل این طرح قرار گرفتند که مورد استقبال و تشویق رئیس جمهور قرار گرفت.
سخنگوی صنعت آب با اشاره به اینکه امید است وزارت نیرو با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در زمینه مدیریت توأمان آب و برق با جدیت پیش ببرد، اظهار داشت: بخشنامه های لازم هم در این خصوص تدوین و ابلاغ گردیده است که در دست انجام است.


منبع:

1402/10/06
07:37:37
0.0 / 5
346
تگهای خبر: آب , انرژی , زندگی , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز