رشد مصرف انرژی، چالش تأمین پایدار سوخت در کشور
ام آی جی تی: در صورتیکه مصرف انرژی در کشور به رکوردهای جدیدی رسیده، آمارها نشان می دهند که میزان تحویل گاز و نفت گاز در زمستان ۱۴۰۳ فراتر از مصوبات تعیین شده بوده و میانگین تحویل گاز به شبکه در بهمن ماه از مرز ۸۷۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کرده و تحویل نفت گاز به نیروگاه ها نیز تا ۱۰ درصد بیش از مقدار مصوب بالا رفته است. این در شرایطی است که کارشناسان نسبت به روند صعودی مصرف انرژی هشدار داده و بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف تاکید دارند.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، بررسی آمارهای تحویل سوخت به نیروگاه ها و شبکه گاز کشور در سه ماهه اخیر (آذر تا بهمن ۱۴۰۳) نشان داده است که میزان تحویل گاز و نفت گاز از مصوبات تعیین شده فراتر رفته است. این افزایش در شرایطی رخ داده که مصرف گاز در کشور به بالاترین سطوح خود در سالهای اخیر رسیده و احتیاج به تأمین پایدار انرژی بیشتر از پیش احساس می شود.
افزایش تحویل نفت گاز به نیروگاه ها
بر مبنای آمار انتشار یافته، در حالیکه مصوبات بالادستی برای تحویل نفت گاز به نیروگاه ها مقدار ۵۰ میلیون لیتر در روز را تعیین کرده بود، میزان تحویل واقعی در آذرماه ۵۱ میلیون لیتر، در دیماه ۵۴ میلیون لیتر و در بهمن ماه ۵۵ میلیون لیتر در روز بوده است.
این افزایش در حالی رخ داده که در فصول سرد سال، به علت اولویت تأمین گاز مصرفی بخش خانگی، نیروگاه ها ناچار به استفاده بیشتر از سوخت مایع (نفت گاز) هستند. افزایش ۱۰ درصدی تحویل نفت گاز در بهمن ماه نسبت به مصوبات نشان داده است که در این ماه، میزان وابستگی نیروگاه ها به سوخت مایع افزایش پیدا کرده است.
رشد تحویل گاز به شبکه؛ عبور از مرز ۸۷۰ میلیون مترمکعب در روز
در حوزه تحویل گاز به شبکه هم میزان مصوب برای ماه های آذر، دی و بهمن به ترتیب ۸۴۵، ۸۵۰ و ۸۵۰ میلیون مترمکعب در روز بوده است، اما میانگین تحویل واقعی در این بازه زمانی از مقدار تعیین شده فراتر رفته و به ۸۵۰ میلیون مترمکعب در آذر، ۸۶۳ میلیون مترمکعب در دی و ۸۷۰ میلیون مترمکعب در بهمن رسیده است.
افزایش میزان تحویل گاز به شبکه در ماه های سرد سال، اقدامی ضروری برای تأمین گرمایش مورد نیاز بخش خانگی و صنعتی بوده است. رشد مصرف گاز در کشور طی سالهای اخیر، فشار مضاعفی بر شبکه توزیع و تأمین این حامل انرژی وارد کرده و برنامه ریزی برای تأمین پایدار آنرا به یکی از چالش های مهم صنعت انرژی تبدیل نموده است.
افزایش مصرف؛ چالشی برای پایداری تأمین انرژی
در حالیکه افزایش تحویل سوخت به نیروگاه ها و شبکه گاز به تأمین پایدار برق و گرمایش در کشور کمک کرده، اما روند فزاینده مصرف انرژی، چالشی جدی در این راه بحساب می آید. طبق اعلام مسؤلان، ایران یکی از بالاترین سرانه های مصرف گاز در جهان را دارد و ادامه این روند می تواند تأمین پایدار انرژی در سالهای آینده را با مشکلاتی روبه رو کند.
کارشناسان بر لزوم اجرای سیاستهای بهینه سازی مصرف، افزایش بهره وری انرژی و توسعه انرژی های تجدیدپذیر تاکید دارند. به قول تحلیل گران حوزه انرژی، افزایش سرمایه گذاری در زیرساخت های گازی و استفاده از فناوری های نوین می تواند به کاهش شدت مصرف انرژی در کشور کمک نماید.
مدیریت مصرف؛ راهکاری برای پیشگیری از بحران انرژی
با عنایت به افزایش مصرف انرژی، مدیریت بهینه مصرف گاز و برق، نقش کلیدی در پیشگیری از بحران های احتمالی در آینده خواهد داشت. وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در ماه های اخیر بارها از مشترکان خواسته اند که با صرفه جویی در مصرف گاز، به تأمین پایدار انرژی کمک کنند.
در مجموع، آمارها نشان می دهند که ایران توانسته در زمستان سال جاری با افزایش تحویل گاز و نفت گاز به شبکه و نیروگاه ها، از بروز بحران های تأمین انرژی جلوگیری نماید، اما این روند در بلند مدت تنها با اصلاح الگوی مصرف و سرمایه گذاری در زیرساخت های انرژی پایدار خواهد ماند.
منبع: ام آی جی تی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب