سهم ۸۰ درصدی بخش خانگی از مصرف گاز در زمستان

سهم ۸۰ درصدی بخش خانگی از مصرف گاز در زمستان به گزارش ام آی جی تی، با نزدیک شدن فصل سرد و خروج ۱۳۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت تولید گاز کشور، بر مدیریت مصرف خانگی برای تأمین گاز صنایع و تداوم تولید تاکید شده است.



به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، با نزدیک شدن فصل سرد، بحث تأمین گاز کشور اهمیت بیشتری پیدا کرده است. اخیرا نیز رئیس جمهوری ضمن اشاره به صدمه دیدن ۲۳۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت تولید گاز کشور در جریان جنگ تحمیلی، اعلام نموده است که تابحال حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب از این ظرفیت به چرخه بازگشته و حدود ۱۳۰ میلیون مترمکعب بازهم از دسترس خارج است.
او تاکید کرده است: «اگر در خانه ها با پوشش گرم تر، مصرف گاز را مدیریت نماییم و با این حال اجازه دهیم انرژی مورد نیاز کارخانه ها و واحدهای تولیدی تأمین شود، به حفظ اشتغال، تداوم تولید و پایداری صنعت کشور کمک کرده ایم.» این سخن نشان میدهد که مدیریت مصرف در قسمت خانگی، در شرایط فعلی جایگاه ویژه ای دارد.

افزایش سهم بخش خانگی در زمستان

در طول سال، گاز کشور بین سه گروه اصلی نیروگاه ها، صنایع و بخش خانگی تقسیم می شود. اما زمستان که می رسد، سهم بخش خانگی و واحدهای تجاری بشدت بالا می رود و به اوج مصرف می رسد. دلیل اصلی روشن است. سرمای هوا سبب می شود مصرف وسایل گرمایشی بالا برود و بخش خانگی به بزرگ ترین مصرف کننده گاز تبدیل گردد.
در چنین شرایطی، چون بخش زیادی از گاز کشور صرف گرمایش می شود، سهم نیروگاه ها و صنایع کاسته می شود. این کاهش سهم، خودش یک مشکل جدی بوجود می آورد. نیروگاه ها برای تولید برق به گاز نیاز دارند و صنایع نیز برای حفظ تولید و اشتغال به این سوخت وابسته اند.
اگر این دو بخش با کمبود گاز مواجه شوند، برق و تولید کشور با اختلال مواجه می شود. در چنین شرایطی، مدیریت مصرف در قسمت خانگی یکی از مؤثرترین ابزارها است.

کارهایی که از عهده مردم برمی آید

مدیریت مصرف در قسمت خانگی نیازمند مجموعه ای از اقدامات است. نخست، استفاده از تجهیزات گرمایشی پربازده. سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، می گوید: «بخش خانگی نیز یکی از مهم ترین حوزه هاست، چونکه ۷۰ تا ۸۰ درصد مصرف انرژی یک واحد مسکونی در زمستان به گرمایش اختصاص دارد. به ازای هر یک درجه کاهش دما در محیط، حدود ۲۵ میلیون مترمکعب به مصرف گاز کشور اضافه می شود.»
بنابراین، اگر گرمایش محیط با تجهیزات پربازده مدیریت شود، مصرف گاز به صورت محسوسی کاسته می شود. درحال حاضر خیلی از خانه ها از وسایل قدیمی و کم بازده استفاده می نمایند که بخش قابل توجهی از گاز را هدر می دهد و همین موضوع، لزوم جایگزینی این تجهیزات را دوچندان می کند.
در همین زمینه، شرکت های کارور یا مدیریت انرژی می توانند نقش مهمی ایفا کنند. این شرکتها با سرمایه گذاری در بهینه سازی مصرف، به کاهش هدر رفت انرژی کمک می کنند و از محل گاز صرفه جویی شده درآمد کسب می کنند. فعالیت این شرکت ها، بخصوص در قسمت ساختمان ها و واحدهای تولیدی، می تواند سهم قابل توجهی در بهینه سازی مصرف داشته باشد.
دوم، رعایت الگوی مصرف. تنظیم دمای خانه روی ۲۰ درجه سانتی گراد، تنظیم دمای شوفاژ یا پکیج روی ۵۵ تا ۶۰ درجه سانتی گراد، پوشیدن لباس گرم و پیشگیری از اتلاف حرارت، اقداماتی است که هر خانوار می تواند به سادگی انجام دهد و اثر بزرگی بر کاهش مصرف دارد.

همراهی مردم در کنار اقدامات مسئولان

مدیریت مصرف در قسمت خانگی، علاوه بر اقدامات فنی و قانونی، به همراهی مردم نیز نیاز دارد. البته اقدامات خانگی تنها راهکار موجود نیستند و در کنار سایر اقداماتی که دولت و نهادهای مختلف باید انجام دهند، قرار می گیرند.
اما همین اقدامات ساده خانوارها وقتی اهمیت مضاعف پیدا می کند که بدانیم کمبود گاز سال جاری در همه مناطق کشور احساس می شود و به یک منطقه خاص محدود نیست، هرچند در استانهای شمالی کشور این مشکل حادتر است و این استانها در ایام سرد با تنگنای بیشتری مواجه خواهند شد.
بنابراین، مدیریت مصرف در هر نقطه از کشور، نه فقط برای رفع کمبود محلی، بلکه برای حفظ تعادل کلی شبکه و تأمین پایدار گاز در سرتاسر کشور لازم است. هر درجه صرفه جویی می تواند به تأمین گاز برای هموطنانمان در استانهای شمالی و سایر مناطق کمک نماید. بدین جهت همراهی مردم در این مقطع، فقط یک سفارش نیست؛ اقدامی است که به صورت مستقیم بر زندگی هم وطنانمان اثر می گذارد.

عبور از زمستان با فرهنگ مصرف

ترکیب مصرف گاز کشور در ایام سرد سال تغییر می کند و بخش خانگی و تجاری سهم بزرگ تری از آنرا به خود اختصاص می دهد. این تغییر، مدیریت مصرف در قسمت خانگی را به یکی از اولویت های اصلی فصل سرد تبدیل میکند.
با به کارگیری راهکارهایی مانند استفاده از تجهیزات پربازده، بهینه سازی ساختمان ها، رعایت الگوی مصرف و همراهی مردم می توان از این مقطع حساس عبور کرد.
آنچه اهمیت دارد، تداوم این مسیر و تبدیل آن از یک واکنش فصلی به یک فرهنگ عمومی است تا در سالیان آینده نیز بتوان با تاکید بر ظرفیتهای داخلی، تعادل دائمی در بازار گاز کشور را حفظ کرد.
خلاصه اینکه بتازگی نیز رییس جمهور ضمن اشاره به لطمه دیدن ۲۳۰ میلیون مترمکعب از ظرفیت تولید گاز کشور در جریان جنگ تحمیلی، اعلام نموده است که تاکنون حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب از این ظرفیت به چرخه بازگشته و حدود ۱۳۰ میلیون مترمکعب بازهم از دسترس خارج است. این سخن نشان میدهد که مدیریت مصرف در قسمت خانگی، در وضعیت فعلی جایگاه ویژه ای دارد. تنظیم دمای خانه روی ۲۰ درجه سانتی گراد، تنظیم دمای شوفاژ یا پکیج روی ۵۵ تا ۶۰ درجه سانتی گراد، پوشیدن لباس گرم و پیش گیری از اتلاف حرارت، اقداماتی است که هر خانوار می تواند بسادگی انجام دهد و اثر بزرگی بر کاهش مصرف دارد.

منبع:

1405/08/02
08:19:04
0.0 / 5
8
تگهای خبر: ابزار , انرژی , تولید , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

سایت ام آی جی تی یک منبع ارزشمند برای علاقه‌مندان به حوزه انرژی، اقتصاد و نفت و گاز است، که با ارائه اطلاعات دقیق، تحلیل‌های به روز و پوشش گسترده موضوعات مرتبط، به کاربران کمک می‌کند تا درک عمیق‌تری از مسائل مربوط به انرژی داشته باشند و در تصمیم‌گیری‌های خود در این زمینه، موفق‌تر عمل کنند
جدیدترین ها

MIGT