در گفتگو با مهر مطرح شد؛

حذف رانت صنعت پتروشیمی ثمره تك نرخی شدن ارز، كاهش قیمت در بورس

حذف رانت صنعت پتروشیمی ثمره تك نرخی شدن ارز، كاهش قیمت در بورس ام آی جی تی: در نتیجه تك نرخی شدن دلار، نرخ خوراك پتروشیمی ها با درآمد ارزی حاصل از صادرات آنها برابر شد در صورتی كه در گذشته نرخ ارز برای خرید خوراك آنها با یارانه دولتی انجام می شد.


به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، طی سال های گذشته و به خصوص از سال ۹۴ به بعد كه فرمول محاسبه خوراك پتروشیمی ها توسط وزارت نفت به واحدهای پتروشیمی ابلاغ گردید، بحث رانت در محاسبه خوراك پتروشیمی ها هم عنوان شد. مساله از آنجا شروع شد كه طبق بخشنامه وزارت نفت خوراك پتروشیمی ها بر مبنای ارز مبادله ای و قیمت گذاری محصولات پتروشیمی هم بر مبنای ارز سامانه سنا انجام می شد، كه این مكانیزم محاسبه قیمت خوراك و قیمت گذاری محصولات با نرخ های متفاوت ارز، سبب تولید یك رانت و یك حاشیه سود حداقل ۲۰ درصدی برای واحدهای پتروشیمی كه در مقایسه با دیگر صنایع كشور به لطف دریافت خوراك ارزان و عدم پرداخت مالیات از اقتصاد مطلوبی برخوردار بوده اند، شده بود. از این رو كارشناسان حوزه پتروشیمی كشور، رسانه ها و نمایندگان مجلس بارها در مورد این مورد اعلام نظر كرده و خواهان حذف این رانت شدند.
محسن صالحی، كارشناس حوزه پتروشیمی در گفتگو با مهر با اشاره به اینكه تا پیش از تك نرخی شدن ارز توسط دولت، برای تمام كارشناسان این حوزه جای سوال بود كه چرا وزارت نفت فرمول محاسبه خوراك را بر مبنای ارز مبادله ای محاسبه می كند، اظهار داشت: این نوع محاسبه نرخ خوراك سبب كاهش ۲هزار میلیارد تومانی درآمد دولت در خلال یك سال می شد، از طرفی بر كسی حاشیه سود بالای واحدهای پتروشیمی بخصوص واحدهای گازی كه محصولات صادرات محور دارند پوشیده نبود و زمان آن رسیده بود كه دولت در محاسبه خوراك این واحدها تجدید نظر كند. وی ادامه داد: دولت بعد از نوسانات شدید نرخ ارز كه به تازگی شاهد آن بودیم، قیمت را به صورت تك نرخی برای كلیه مصارف اعلام نمود و تمام نرخ های گذشته شامل نرخ ارز مبادله ای، آزاد و سامانه سنا را حذف نمود. به قول این كارشناس صنعت پتروشیمی، این اقدام دولت گرچه با انتقادات فراوانی رو به رو شد اما عملا سبب از بین رفتن رانت در محاسبه خوراك واحدهای پتروشیمی شد و نرخ محاسبه خوراك واحدهای پتروشیمی و نرخ قیمت گذاری محصولات پتروشیمی در بورس كالا بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومان محاسبه می گردد و همینطور ارز حاصل از صادرات هم طی فرایند بانكی و یا صرافی های مجاز بانك مركزی و بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومان قیمت گذاری می گردد. صالحی با اشاره به اینكه یكسان سازی نرخ ارز و برابری نرخ خرید خوراك و فروش فرآورده واحدهای پتروشیمی باعث كاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بورس كالا هم شده است زیرا طی هفته های گذشته فرمول محاسبه قیمت پایه محصولات پتروشیمی بر مبنای سامانه سنا به ارزش حدود ۴۸۰۰ تومان محاسبه می شد كه بعد از اعلام تك نرخی شدن ارز قیمت گذاری بر مبنای نرخ ۴۲۰۰ تومان محاسبه می گردد. به عقیده وی این اتفاق برای صنایع پایین دست پتروشیمی خوشایند است اما مطمئنا این شرایط مطلوب واحدهای پتروشیمی نیست زیرا چه در صورت صادرات و چه در صورت فروش در داخل كشور قیمت محصولات یا ارز حاصل از صادرات با نرخ ارزی پایین تر از گذشته محاسبه می گردد. این كارشناس صنعت پتروشیمی اضافه كرد: همچون فواید این اقدام دولت حذف رانت در محاسبه خوراك پتروشیمی ها و همینطور برقراری عدالت در صنعت پتروشیمی كشور میان تمام بازیگران این صنعت (بالا دست، میان دست و پایین دست) است كه بطور قطع به علت كاهش قیمت محصولات پتروشیمی در بورس كالا سبب توسعه و رونق كسب كار در در صنعت پایین دست پتروشیمی هم می گردد.


1397/01/28
14:41:38
5.0 / 5
5115
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز