مهر گزارش می دهد؛
سهم اندك ایران درتجارت برق، امكان تامین برق اروپا ازطریق آذربایجان
ام آی جی تی: ایران باتوجه به پتانسیل هایی كه دارد می تواند علاوه بر منطقه، تامین برق اروپا را عهده دار شود؛ كه در این زمینه اقداماتی در حال انجام می باشد.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی و همینطور منابع و پتانسیل های كشور، متاسفانه ایران از تجارت برق همانند تجارت گاز سهم اندكی دارد. سهمی كه انتظار می رود با عنایت به تعدد همسایگان، بیش از میزان كنونی باشد. از سویی دیگر گسترش تجارت برق كشور با سایر همسایگان كه غلب آنها كشورهایی در حال توسعه ( در حال صنعتی شدن) هستند، می تواند روابط سیاسی – اقتصادی فی درخلال را تقویت كرده و تحكیم ببخشد. با این وجود و باوجود پتانسیل مطلوبی كه ایران در تامین خوراك نیروگاه های گازی و همینطور مهارت و چیره دستی در ساخت این نوع نیروگاه ها دارد، سوال این است كه چرا تابحال ایران سهم ناچیزی در این بازار داشته است؟ از طرفی به نظر می رسد با عنایت به تاكید وزارت نیرو بر پایین بودن نرخ برق در سبد هزینه خانوار و با عنایت به اینكه نرخ صادراتی برق بطور قطع از نرخ فروش داخلی آن بیشتر است، پیش بینی می گردد كه به موازات تامین نیاز داخلی، به صادرات برق نگاه جدی تری شود.
در این ارتباط، پیام باقری، نایب رییس هیات مدیره سندیكای برق ایران در گفتگو با خبرنگار مهر به بیان اینكه میزان صادرات و واردات برق ایران متناسب با فصول سال در تغییر است، اظهار داشت: در فصل تابستان كه میزان مصرف داخلی به علت گرمای هوا افزایش می یابد، میزان صادرات ما به حداقل ممكن (سقف قراردادی) می رسد و حتی در مواردی شاهد واردات برق هستیم كه این روال در فصل زمستان برعكس می گردد.
وی به صورت متوسط بیشترین میزان صادرات برق كشور را ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات اعلام نمود و ادامه داد: این میزان، متناسب با فصول مختلف سال متفاوت می باشد. اما میزان واردات ما هم حداكثر حدود ۷۰۰ مگاوات بوده است. این در شرایطی است كه كه طبق توافقات اخیر بین ایران و جمهوری آذربایجان، مقرر است ایران حدود ۱۷۰ تا ۱۸۰ مگاوات برق از این كشور وارد كند كه در مجموع میزان واردات ما را به حدود ۱۷۰۰ مگاوات در بهترین حالت می رساند.
واردات برق ارزان از تركمنستان
عضو هیات مدیره فدراسیون صادرات انرژی با تاكید بر اینكه میزان صادرات ما هرچند با اختلاف كم، اما از واردات ما بیشتر است، اضافه كرد: ایران حدودا با هر كشوری كه با آن مرز زمینی داشته، ارتباط الكتریكی دارد. این در شرایطی است كه ایران به عراق، پاكستان، افغانستان و تركیه صادرات برق داشته و از تركمنستان و بزودی از جمهوری آذربایجان برق وارد می نماید.
طبق گفته این كارشناس حوزه انرژی، بیشترین میزان صادرات برق ایران به عراق، ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ مگاوات است. این در شرایطی است كه میزان صادرات برق به سایر كشورهای مذكور اندك و در حدود ۱۰۰ مگاوات یا كمی بیشتر است. البته مدتی است تركیه میزان خرید برق خود از ایران را به علت تغییر در رویكرد خود در حوزه انرژی كاهش داده و بیشتر حجم سرمایه گذاری ها را دربخش انرژی های تجدیدپذیر متمركز كرده است. از سویی دیگر علت واردات برق از تركمنستان هم هزینه پایین تولید برق در این كشور به علت ارزان بودن خوراك گازی است.
نایب رییس هیات مدیره سندیكای برق ایران با اشاره به اینكه ایران با وجود پتانسیل های بالا سهم ناچیزی در تجارت برق دارد، خاطرنشان كرد: با عنایت به پتانسیل های كشور در تولید و صادرات برق، ایران می تواند تبدیل به هاب برقی منطقه شود. بویژه آنكه حدودا تمام كشورهای اطراف ایران كشورهای در حال توسعه هستند كه برای رونق صنعت خود نیاز زیادی به برق دارند. اما باید توجه داشت كه فرصت ایران برای تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه اندك است چون كه هر یك از این كشور ها برای تامین نیاز خود به سرعت در حال خلق منابع جدید هستند. به صورت مثال پاكستان كه نیاز بالایی به برق دارد با استفاده از پروژه كاسا ۱۰۰۰ از كشورهایی مثل قرقیزستان و تاجیكستان از مسیرافغانستان برق را دریافت می كند.
سایه دولت بر تجارت برق/خیز سعودی ها
وی اظهار نمود: درحال حاضر سهم اندكی در تجارت برق داریم به نحوی كه اكنون حدود ۸۰ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی داریم این در شرایطی است كه در زمستان رقمی بیش از ۲۰ هزار مگاوات مازاد مصرف داریم كه قابل صادرات است. در صورت حضور بخش خصوصی در حوزه صادرات، با سرمایه گذاری های جدید می توانیم تجارت برق را توسعه دهیم و شاهد رونق و توسعه بیشتری دراین زمینه داشتیم اما متاسفانه این كار در ایران، طی سالهای طولانی در دست بخش دولتی است.
باقری با اشاره به اینكه گفتگوهایی با جمهوری آذربایجان و گرجستان برای اتصال به شبكه برقی آنها و سپس امكان حضور در بازار های اروپا درحال انجام است، اظهار داشت: اگر ایران در منطقه تبدیل به هاب انرژی شود قدرت چانه زنی آن در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و... بالا می رود. این مهم در صورت حضور پررنگ بخش خصوصی در این حوزه امكان پذیر است.
نایب رییس سندیكای صنعت برق با اشاره به اینكه ایران سالانه با رشد مصرف ۷ درصدی تقاضای برق مواجه می باشد، بیان داشت: با عنایت به رشد مصرف برق باید حداقل سالانه ۵ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق كشور اضافه نماییم. از طرفی سال قبل پیك مصرف ۵۴۵۰۰ مگاوات بود در صورتی كه در زمستان سال قبل ۳۲ هزار مگاوات مصرف را تجربه كردیم. ازاین رو در زمستان با ۲۰ هزارمگاوات ظرفیت مازاد مواجه هستیم كه بدون سرمایه گذاری جدید می توانیم آن را صادر نماییم. البته بخشی ازاین برق به اورهال نیروگاه ها باز می گردد.
به گفته باقری، سعودی ها در تلاش هستند تا به بازیگر مهمی در تجارت برقی منطقه تبدیل شوند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب