گزارش ام آی جی تی؛

معضلی که هر سال تکرار می شود

معضلی که هر سال تکرار می شود به گزارش ام آی جی تی، آبگرفتگی معابر و منازل در اهواز به پدیده ای تکراری در زمان بارندگی تبدیل گشته و مردم در انتظارند که مسؤلان برای حل این مشکل چاره اندیشی کنند.



خبرگزاری مهر؛ گروه استانها - کوثر کریمی: آذر ماه سال ۹۸ بارش باران موجب بروز سیلاب در اهواز شد؛ شهروندان که تجربه سیلاب فروردین همان سال را داشتند، این دفعه با معضل آب گرفتگی معابر و ورود آن به منازل مسکونی خود روبه رو شدند.
سال ۹۸ خیلی از شهروندان با مشکل سوختن وسایل برقی مختلف خود روبه رو شده و دولت وقت تنها مبلغی را بصورت بلاعوض به آنها پرداخت کرد اما باتوجه به قیمت بالای لوازم خانگی لطمه های وارده قابل جبران نبود.
در این مقطع زمانی با وجود پیش بینی هواشناسی برای بارندگی های بیش از ۱۰۰ میلی متر ولی هیچ اقدام مؤثری برای جلوگیری از بروز آب گرفتگی در شهر اهواز صورت نگرفت و آن سال بیش از ۳۰۰ خانوار از خدمات اسکان اضطراری هلال احمر خوزستان بهره مند شدند.
آذر ماه ۹۹ اما در ناباوری تمام معضل تکراری شهر اهواز موجب مشکل برای شهروندان شد و اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ بالازدگی فاضلاب و سپس آذر ماه ۱۴۰۰ آب گرفتگی گسترده اوضاع این کلان شهر را نابسامان کرد.
دی ماه سال ۱۴۰۰ نیز معضل دائمی اهواز، دامن شهروندان را گرفت؛ شهردار اهواز از مناطق مختلف بازدید و طرح علاج بخشی برای حل این معضل مصوب شد، طرحی که در آن آبفا و شهرداری باید برای رفع اشکال آب گرفتگی در شهر تقسیم کار می کردند.
به دی ماه ۱۴۰۱ رسیدیم اما مردم اهواز باردیگر شاهد بروز آب گرفتگی در سطح معابر مختلف هستند.
مشکل خطوط فرعی رفع نشد
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: مشکلات شبکه فاضلاب اهواز و همین طور شهرستان کارون به فرسودگی چند دهه این شبکه مربوط می شود که در سالهای اخیر، مبالغی از صندوق ذخیره ارزی برای این مشکل اختصاص یافته است.
سید کریم حسینی ادامه می دهد: برای برطرف نمودن مشکلات شبکه فاضلاب اهواز در حوزه تامین اعتبارات لازم، به عزم و نگاه ملی نیاز است.
وی می گوید: معضلی که در ایام اخیر سبب شده که مشکلات سه سال قبل تکرار شود، با وجود اختصاص اعتبارات برای این مساله و همین طور اقدامات خوبی که از طرف شرکت آب و فاضلاب برای ساماندهی این شبکه و اجرای طرح جامع انجام شده ولی حل نشده است.
برای برطرف نمودن مشکلات شبکه فاضلاب اهواز در حوزه تامین اعتبارات لازم، به عزم و نگاه ملی نیاز است
نماینده مردم اهواز در مجلس اضافه می کند: حتی عزم استانی برای حل این مشکل دیده نشده و برخی مواقع شرکت آب و فاضلاب را برای پیگیری امور تنها دیدیم.
حسینی ادامه می دهد: تکرار این وضعیت در شهر اهواز به سبب کُند شدن اجرای طرح جامع فاضلاب و اختصاص بودجه با فاصله زمانی بیشتر است، اگر سرعت عمل نداشته باشیم، فصل بارندگی برای به سرانجام رسیدن این اقدامات منتظر نمی ماند.
نماینده مردم اهواز در مجلس تصریح می کند: درباب مشکلاتی که برای تأخیر در انجام پروژه طرح جامع فاضلاب به وجود آمده موضوعات را به رییس جمهور، معاون اول وی و همین طور وزرای مربوطه اعلام کردیم.
وی با اشاره به این که اختصاص بودجه به اندازه کافی و افتتاح چند جبهه کاری برای مثمرثمر شدن طرح فاضلاب اهواز لازم است، یادآور می شود: حفاری های بسیار مشاهده شده ولی لوله گذاری به سبب تامین نشدن لوله از شرکت های تولیدی به تأخیر افتاده و یا این که لوله گذاری انجام شده ولی آسفالت معابر صورت نمی گیرد.
حسینی می گوید: هرچند اقدامات انجام شده را انکار نمی نماییم و کار خطوط اصلی به خوبی پیش می رود ولی دلیل اصلی فوران فاضلاب و آبگرفتگی ها این است که هنوز خطوط فرعی در شهرها اصلاح نشده و نقاط ریزشی رفع اشکال نشده اند.
وی تاکید می کند: راهکار اصلی این است که دولت کار را تمام شده نداند و به نماینده خودش در استان تذکر لازم و جدی را بدهد که محور اول برای کار اتمام طرح شبکه فاضلاب اهواز و کارون باشد.
بالازدگی فاضلاب در فصول غیربارندگی وجود دارد
عضو شورای شهر اهواز در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: در یک سال اخیر آبفا اقدامات خوبی انجام داده و نمی توان اتفاقات مثبت را نادیده گرفت؛ از حدود یک هزار و ۸۰۰ نقطه ای که گرفتار آب گرفتگی و بالازدگی فاضلاب شده بودند، به رقمی حدود ۱۰۰ نقطه رسیدیم.

سید محمدعلی پورموسوی می افزاید: مشکل در خیلی از مناطق شهری اهواز که روزها زیرآب بودند همچون شهرک دانشگاه، خیابان انقلاب و شیخ بها حل شده است؛ در بعضی از این مناطق حتی در فصول غیربارندگی هم بالازدگی فاضلاب داشتیم.
مشکل در خیلی از مناطق شهری اهواز که روزها زیرآب بودند همچون شهرک دانشگاه، خیابان انقلاب و شیخ بها حل شده است؛ در بعضی از این مناطق حتی در فصول غیربارندگی هم بالازدگی فاضلاب داشتیم وی خبر می دهد: گویا فقط ۵۲ درصد طرح علاج بخشی برای حل این مشکل انجام شده و ۴۸ درصد آن باقی مانده است؛ در چند روز گذشته ۶۰ میلی متر بارندگی داشتیم که حجم عمده آن در ۱۵ - ۱۶ دقیقه رخ داد.
پورموسوی اظهار می کند: اگر شهرداری شبکه ای را برای دفع آب های سطحی نداشته باشد، مثل این می ماند که به شهرداری اعلام کنید شما مسئول دفع آب های سطحی هستید ولی شبکه ای ندارید؛ شهرداری اهواز در طرح علاج بخشی حتی در بعضی نقاط کار لوله گذاری را انجام داد و امسال برای نمونه آب گرفتگی در منطقه باغ شیخ خیلی کمتر رخ داده و ماندگاری آن ۲ - ۳ ساعت بیشتر نبوده است.
عضو شورای شهر اهواز با اشاره به این که قسمتی از مشکلات حل شده و قسمت های باقیمانده باید زودتر حل شوند، بیان می کند: برای تمام اقدامات انجام شده آبفا و شهرداری تشکر می نماییم ولی برای انجام ندادن دیگر اقدامات نیز تذکر می دهیم.
وی با انتقاد از این که تمهیداتی که باید برای یک بارندگی سنگین پیش بینی می شد در اهواز فراهم نشد و برای همین در بارندگی اخیر آبفا و شهرداری باز هم غافلگیر شدند، اظهار داشت: برخی نقاطی که کار انجام شده مثل قسمت جنوبی شیخ بها با گذشت ۶ ساعت از بارندگی باز آب گرفتگی داشت.
لزوم ایجاد شبکه دفع آب های سطحی برای اهواز
مجری طرح جامع فاضلاب اهواز در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: مجموع اعتبارات مصوب برای طرح فاضلاب اهواز و کارون ۷۶۰ میلیارد تومان بوده که اختصاص پیدا کرد. ۵۳۰ میلیارد تومان از این مبلغ بصورت نقدی و مابقی بصورت اسناد خزانه بود.

مهدی ظاهرزاده با اشاره به این که برای اجرای طرح جامع فاضلاب اهواز و کارون در مجموع سه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان پروژه منعقد شده است، ادامه می دهد: امسال نیز حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح فاضلاب اهواز و کارون اعتبار اختصاص پیدا کرد که حدود ۶۰۰ میلیارد تومان آن بوسیله اعتبارات نفت تامین شد.
وی با اشاره به این که ۹۰ درصد از طرح های ضربتی که در سالهای قبل مرسوم بوده برای رفع اشکال آب گرفتگی در اهواز اجرا شده است، تصریح می کند: اگر اجرای طرح جامع فاضلاب اهواز تمام شود در نهایت توان دفع ۵۰۰ هزار تا یک میلیون مترمکعب از آب های سطحی را دارد.
طراحی شبکه دفع آب های سطحی برای اهواز ضروری است
مجری طرح جامع فاضلاب اهواز با تکیه بر لزوم طراحی شبکه دفع آب های سطحی برای اهواز اضافه می کند: طبق ماده ۵۵ قانون دفع آب های سطحی و طراحی شبکه برعهده شهرداری است ولی آبفا برای شهر اهواز نه فقط بدنبال اعلام متولی برای انجام این کار نیست بلکه در کنار شهرداری اهواز برای رفع اشکال اقداماتی را انجام می دهد.
وی با اشاره به این که برمبنای آخرین محاسبات امسال برای به سرانجام رسیدن طرح جامع فاضلاب اهواز به ۱۳ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که تا پیش از اتمام کار هر سال به طور معمول ۲۰ درصد به مبلغ نهایی افزوده می شود، عنوان می کند: برای اجرای طرح جامع فاضلاب اهواز تامین اعتبار یک هزار و ۲۶۷ میلیارد تومانی در سه سال مصوب شده است.
برای به سرانجام رسیدن طرح جامع فاضلاب اهواز به ۱۳ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که تا پیش از اتمام کار هر سال به طور معمول ۲۰ درصد به مبلغ نهایی افزوده می شود
مجری طرح جامع فاضلاب اهواز در واکنش به این که چرا امسال نیز همچون سه سال قبل شهروندان اهوازی شاهد معضل آب گرفتگی بودند، می گوید: آب گرفتگی یعنی مختل شدن عبور و مرور شهروندان در فاصله زمانی مشخص (نسبتاً طولانی) بدین سبب باید اعلام نماییم که باتوجه به اصلاح شبکه فاضلاب در اهواز امسال سرعت تخلیه آب های سطحی خیلی بیش از سالهای قبل بوده است.

یک دقیقه آب گرفتگی در اهواز قابل قبول نیست
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به حکم انتصاب خود در تاریخ سوم آذر ماه سال جاری اظهار می کند: از همان روز باتوجه به سوابق سالهای قبل اهتمام ویژه ای به حل چالش های ناشی از بارندگی ها و ایجاد آب های سطحی و رواناب ها داشتم اما با توجه به این حضور اندک زمانی باز هم از شهروندان اهواز به سبب قصوری که ناشی از عقب ماندگی های مزمن چند ۱۰ ساله در حوزه ایجاد تمهیداتی برای دفع آب های سطحی است، عذرخواهی می کنم.
علی شمس اژه ای ادامه می دهد: در سالهای اخیر با عنایت ویژه مقام معظم رهبری درباب تامین مالی پروژه طرح جامع آب و فاضلاب اهواز و طرح هایی که موسوم به پروژه های ضربتی یک و دو توسط شهرداری اهواز اجرا شده در مرحله اول کوشیدیم تا نقاط بحرانی آب گرفتگی را که در آبان ۹۸ تا یک هفته ماندن آب و پس زدگی وجود داشت و آب به درون خانه های مردم رفته بود، کنترل کنیم؛ در بارندگی ۵۰ میلیمتری دوم دی ماه امسال زمان ماندن آب چند ساعت و بسیار محدود بود.
وی بیان می کند: در بعضی نقاط شاهد آبگرفتگی های موضعی و کاسه ای بودیم که با همکاری آبفا و سازمان های شهرداری مانند آتش نشانی کوشیدیم برای حل این مشکل در کمترین زمان ممکن در کنار شهروندان باشیم.
شمس اژه ای یادآور می شود: درباب بارندگی های دوم و سوم دی ماه از اواسط هفته قبل از بارندگی با بیان سازمان هواشناسی مطلع شدیم که در ایام پایانی هفته مشمول رحمت الهی قرار می گیریم و شاهد بارش های مطلوب در شهر اهواز خواهیم بود، در همین راستا تمهیدات لازم برای مقابله با آبگرفتگی های احتمالی معابر در معاونت خدمات شهری شهرداری اهواز برقرار شد.
وی اضافه می کند: نخستین تمهید این بود که همه نیروهای اجرائی، خدماتی و ستادی این معاونت تا پایان بارندگی ها و عادی شدن آب و هوا در حالت آماده باش بوده و در سطح شهر حضور فعال داشتند.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز تصریح می کند: شهرداری اهواز در بیشتر نقاطی که در سالیان گذشته گرفتار بحران آب های سطحی بوده، خطوط انتقال ویژه دفع آب های سطحی تامین کرده و تدارک دیده و کار در مناطق دیگر هم پیش می رود؛ ۵۰ درصد لوله هایی که در تعهد شهرداری برای تحویل به شرکت آب و فاضلاب اهواز بمنظور انجام پروژه های مشترک دفع آب های سطحی بوده به آبفا تحویل شده و ۵۰ درصد مابقی هم درحال خریداری است که به زودی تحویل می شود.
شمس اژه ای با اشاره به این که لایروبی خطوط فاضلاب نقش مهمی در حل مشکل آبگرفتگی ها دارد، می گوید: این اقدام با همکاری شرکت آبفا در حال انجام می باشد و به غیر از منطقه یک و چهار که کار آنها به زودی شروع می شود، بقیه مناطق هشت گانه لایروبی را آغاز نموده و تا ۵۰ درصد تعهد خودرا عملی کرده اند؛ پروژه راه اندازی سپتیک و لوله گذاری در کوی گلدشت و نصب پمپ در ساحلی گلستان، در منطقه سه خیابان زاویه، در منطقه هشت بلوار شهید هاشمی، انتهای کوی سیاحی و ایستگاه الرحمن در منطقه ۶ همچون پروژه های اجرائی هستند.
وی اظهار می کند: ۵۰ مکنده و جرثقیل برای کنترل مشکلات ناشی از بارش های احتمالی در مناطق هشت گانه پیش بینی شد و در همین بارندگی اخیر خدمات رسانی می کرد؛ همین طور ۵۰ دستگاه پمپ لجن کش برقی و ۲۵ دستگاه پمپ SD خودمکش سیّار دیزلی در مناطق مختلف به کار گرفته شد.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز خبر می دهد: در روز نخست بارندگی اول دی ماه بازدید و نظارت میدانی از ایستگاه پمپاژ پل شهید صیاد شیرازی در ابتدای کیان آباد، پمپ ایستگاه معین زاده در منطقه چهار، دیزل پمپ ایستگاه ولیعصر در منطقه ۶، دیزل پمپ ایستگاه شهید طاهری در منطقه هفت، دیزل پمپ ایستگاه میدان راه بند در منطقه هفت، پمپ کوی طاهر جنب ترمینال شرق، پمپ منطقه ۴۵ متری شهرداری، پمپ خیابان سی متری، دیزل پمپ ایستگاه پمپاژ آب های سطحی در منطقه گلستان، پمپ خیابان وهابی، ایستگاه پمپاژ خیابان زاویه در منطقه زیتون کارمندی، پمپ خیابان ارتش در منطقه کیانشهر، پمپ خیابان ۹ منطقه الحدید، ایستگاه پمپاژ نبش پارک دانشجو شهرک دانشگاه، پمپ کوی عابدی و ایستگاه پمپاژ دانیال در منطقه سه، ایستگاه پمپاژ بهزاد شهر، پمپ ایستگاه صنایع فولاد و پمپ راه بند ایثار در منطقه هشت صورت گرفت تا با همه ظرفیت نسبت به انتقال آب های سطحی اقدام گردد.
شمس اژه ای با اشاره به این که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ وضعیت بسیار بهبود یافته و همین طور در مقایسه با آبان ۹۸ وضعیت قابل مقایسه نبود، ادامه می دهد: حتی یک دقیقه آب گرفتگی از نظر من قابل قبول نیست و با مردم عهد می بندم که از هیچ تلاشی برای رفع نقاط آبگیر فروگذار نباشم.
وی می گوید: در حوزه رفع و دفع آب های سطحی در اهواز به عنوان شهری با میانگین بارش های مطلوب، خیلی کم کاری شده و شاید ۲۰ سال عقب ماندگی داریم؛ در این دوره مدیریتی جدید اهتمام کرده ایم با همکاری بین بخشی در کنار آبفا و سایر دستگاهها نسبت به رفع مشکلات اقدام نماییم.
معضل آب گرفتگی معابر در سطح کلان شهر اهواز در چهار سال اخیر تکرار شده و بنظر می رسد نخستین اقدام عاجل تعیین یک ناظر ملی برای نحوه هزینه کرد اعتبارات تخصیصی به طرح اصلاح شبکه فاضلاب است؛ همین طور باید نظارت دقیقی بر کیفیت اقدامات انجام شده وجود داشته باشد تا مشخص شود تأثیرگذار نبودن این اقدامات به چه علت است.


منبع:

1401/10/13
15:04:36
0.0 / 5
369
تگهای خبر: آب , ایستگاه , تولید , حفاری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز