نفت ارزان روسیه موجب افزایش تقاضا در آسیا و آفریقا شد

نفت ارزان روسیه موجب افزایش تقاضا در آسیا و آفریقا شد ام آی جی تی: از زمانی که مسکو بعد از حمله نظامی به اوکراین در فوریه سال 2022، با تحریم های اروپا در حوزه فروش محصولات انرژی مواجه گردید، آسیا و آفریقا به عنوان مقصدهای اصلی صادرات نفت روسیه، جایگزین این مشتری قدیمی شده اند.



به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، قبل از تحریم ها در اواسط سال ۲۰۲۲، اروپا مقصد بیش از ۶۰ درصد از صادرات نفت روسیه بود که بوسیله خط لوله به قطب های مصرف عمده اروپا، به قیمت ارزان عرضه می شد و جریان درآمدی سودآوری را برای مسکو فراهم می کرد. اما برای جبران بازار از دست رفته اروپا، صادرکنندگان روسی مجبور شدند از سال ۲۰۲۲، قیمت فروش نفت را کاهش دهند تا تجارت خودرا به بازارهای دورتری توسعه دهند و حجم بی سابقه نفت را که سابق بر این بوسیله خط لوله ارسال می شد، با بهره گیری از نفتکش ها صادر کنند.

صادرات نفت و میعانات روسیه به اروپا در مقایسه با آسیا و آفریقا

طبق داده های شرکت مالی LSEG، نفت اورال که گرید نفتی صادراتی اصلی روسیه است، از اواسط سال ۲۰۲۲، با تخفیف بیش از ۲۰ دلار در هر بشکه نسبت به به نفت برنت که قیمت مبنای معاملات نقدی اروپاست، معامله می شود، در صورتیکه میانگین تخفیف آن در سال ۲۰۲۱، کمتر از ۲ دلار در هر بشکه بود.

داده های ردیابی کشتی شرکت کپلر نشان میدهد این تخفیف چشم گیر به نوبه خود منجر به افزایش شدید خرید نفت روسیه توسط آسیا و آفریقا و رکورد بالای واردات کلی نفت در هر دو قاره در سال ۲۰۲۳ شد. با وجود تلاش هایی که در همه مناطق برای کاهش اتکا به سوخت های فسیلی در سیستم های انرژی به انجام می رسد، عرضه نفت تخفیف دار توسط روسیه، احتمالاً موجب افزایش خرید نفت در آسیا و آفریقا در سال های آتی خواهد شد.

داده های ردیابی کشتی شرکت کپلر نشان میدهد مجموع صادرات محموله های نفت و میعانات گازی روسیه بوسیله دریا در سال ۲۰۲۳، به رکورد بالای ۲.۷۵ میلیارد بشکه رسید که ۴.۴ درصد نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش داشت و با وجود کاهش حدود ۴۶ درصدی صادرات به اروپا، روی داد.

صادرات نفت و میعانات گازی روسیه برمبنای منطقه

رشد ۵۶ درصدی ارسال محموله ها به آسیا که حالا بزرگ ترین بازار نفت روسیه است و افزایش ۱۴۴ درصدی فروش نفت روسیه به آفریقا، سقوط فروش به اروپا را جبران کرد.

هم برای آسیا و هم برای آفریقا، افزایش سالانه خرید نفت از روسیه در سال ۲۰۲۳، بزرگترین افزایش تاریخی بود که به افزایش کل واردات نفت و میعانات گازی به بالاترین رکورد در هر دو منطقه کمک کرد. ارسال محموله های بیشتر به آسیا و آفریقا همین طور سهم صادرات غیراروپایی روسیه را از کمتر از ۴۰ درصد در سال ۲۰۱۹، به رکورد ۷۳ درصد رساند و تضمین نمود که مسکو سال ۲۰۲۴ را با وابستگی بسیار کمتر از گذشته به بازارهای نفت غرب، آغاز نموده است.

کاهش قیمت

عامل اصلی نفوذ روسیه به بازارهای واردات نفت آسیا و آفریقا، تخفیف های چشم گیر قیمت نفت از زمان شروع تحریم های اروپا بود. گریدهای نفتی اصلی روسیه از سال ۲۰۲۲ با تخفیف های چشم گیر نسبت به قیمت برنت معامله می شوند.

علاوه بر تخفیف نفت اورال که از شمال روسیه ارسال می شود، صادرکنندگان همین طور قیمت نفت سوکول را که عمدتاً از خاور دور روسیه ارسال می شود، کاهش دادند و تخفیف بیش از ۱۳ دلار در هر بشکه نسبت به قیمت معاملات نقدی نفت برنت را ثبت کردند.

داده های کپلر نشان میدهد چنین کاهش شدید نرخها در مقایسه با قیمت پایه نفت اروپا، علاقه زیادی به خرید در بین خریداران حساس به هزینه، به ویژه در چین و هند که مجموعا ۴۸ درصد از کل جریان نفت روسیه در سال ۲۰۲۳ را می سازند، برانگیخت.

روسیه سهم بازار صادرات نفت و سوخت خودرا به آسیا و آفریقا در سال ۲۰۲۳ افزایش داد. مجموع خرید نفت روسیه توسط چین و هند، حدود ۳۰ درصد در سال ۲۰۲۲ و کمتر از ۱۵ درصد در سال ۲۰۲۱ بود. با این وجود، در صورتیکه از نظر حجم، چین و هند مشتریان اصلی روسیه در سال ۲۰۲۳ بودند، چند کشور در سراسر آفریقا رشد سالانه بسیار چشمگیرتری در واردات نفت روسیه داشتند.

ستاره های نوظهور

غنا، لیبی، تونس و توگو همگی بیش از ۱۰۰ درصد رشد سالانه در واردات نفت روسیه در سال ۲۰۲۳ داشتند، در صورتیکه مراکش، سنگال و حتی نیجریه که تولیدکننده و صادرکننده نفت می باشد هم در سال میلادی گذشته، رشد شایان توجه در واردات نفت از روسیه نشان دادند.

طبق آمار کپلر، تعدادی از حجم های واردات، رکوردهای قبلی را شکست. به عنوان نمونه، صادرات نفت روسیه به غنا، به تنهایی در سال ۲۰۲۳ به بالای ۱۶ میلیون بشکه رسید، در صورتیکه از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲، میانگین آن ۶۰۰ هزار بشکه در سال بود.

با توجه به اینکه مصر، لیبی، مراکش، نیجریه، سنگال و تونس در سال میلادی گذشته، ۱۰۹ میلیون بشکه نفت روسیه را وارد کردند، واضح است که آفریقا به عنوان بصورت کلی، به سرعت به عنوان یک بازار کلیدی برای فروشندگان نفت روسیه ظاهر شده است.

به لطف شتاب اقتصادی قوی و روندهای جمعیتی مطلوب در چندین کشور آفریقایی، انتظار می رود این قاره به عنوان محرک اصلی رشد تقاضای جهانی انرژی در دهه های آینده باقی بماند. طبق گزارش بررسی آماری انرژی جهانی موسسه انرژی، بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲، مصرف نفت آفریقا ۲۱ درصد افزوده شد.

آسیا و آفریقا ۷۸ درصد از رشد تقاضای جهانی نفت را از سال ۲۰۱۰ به خود اختصاص داده اند. این رشد نسبت به رشد ۲۸ درصدی ثبت شده توسط آسیا اقیانوسیه در مدت مشابه، عقب تر است، اما انتظار می رود در دهه های آینده، با افزایش جمعیت و کسب وکارهای رو به رشد این قاره، مصرف انواع انرژی افزایش پیدا کند.

بر اساس گزارش رویترز، خیلی از نیازهای مصرف انرژی اضافی آفریقا ممکنست با افزایش های جدید و برنامه ریزی شده در منابع انرژی تجدیدپذیر، خصوصاً در خانه ها و دفاتر در رابطه با شبکه های برق، برآورده شود. اما بنظر می رسد رشد شدید تعداد خودرو های منطقه، همراه با گسترش سریع شبکه های جایگاه های سوخت، افزایش مداوم تقاضای کلی نفت و سوخت را به همراه خواهد داشت و بدین سبب بازار قابل اعتماد و رو به رشدی را برای صادرکنندگان نفت مانند روسیه تضمین می نماید.




1402/11/09
09:17:38
0.0 / 5
295
تگهای خبر: انرژی , تجارت , تحریم , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز