انتقاد عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه از وزارت نیرو

وزارت نیرو حق دریاچه ارومیه را نمی دهد

وزارت نیرو حق دریاچه ارومیه را نمی دهد ام آی جی تی: مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه ضمن انتقاد شدید از وزارت نیرو به علت خودداری این وزارتخانه از رهاسازی آب سدها به دریاچه ارومیه اظهار نمود: جدول وضعیت سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه نشان داده است كه آب سدها سرریز شده، با این وجود وزارت نیرو از رهاسازی آب به دریاچه ارومیه خودداری كرده است.



مسعود تجریشی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به مكاتبات مختلف ستاد احیای دریاچه ارومیه با وزارت نیرو در خصوص لزوم اختصاص سهم آبی دریاچه ارومیه اظهار داشت: طبق قانون نیاز دریاچه ارومیه اولویت دوم منطقه پس از شرب است اما وزارت نیرو نیاز زیست محیطی دریاچه را حتی در اولویت آخر هم قرار نداده است.
اولویت بندی تخصیص آب در وزارت نیرو
وی با اشاره به اینكه در ابتدای هر سال آبی نیازهای پایین دست سدها مشخص می شود، اظهار داشت: اگر بر مبنای نیازهای موجود، وزارت نیرو بخواهد منحنی بهره برداری سدها را از ابتدای سال آبی طراحی كند، اول مصارف كشاورزی و بعد سایر مصارف را تعیین می كند این در حالیست كه بر مبنای قوانین موجود اولویت اول شرب، سپس نیاز زیست محیطی و در آخر كشاورزی است.

این عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به روند تعیین سهم آبی هر یك از بخش ها همچون كشاورزی و محیط زیست در حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان كرد: در منطقه آذربایجان و در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نزدیك به ۹۰ درصد مصرف آب در حوزه كشاورزی است. برای مثال اگر پنج میلیارد مترمكعب آب داشته باشیم، ۴.۵ میلیارد مترمكعب آن برای كشاورزی و ۵۰۰ میلیون مترمكعب به حوزه شرب و صنعت اختصاص می یابد.
وزارت نیرو باید در اسفند ۹۶ و فروردین ۹۷ آب سدها را به سمت دریاچه رها می كرد
تجریشی در ادامه اظهار داشت: در ابتدای سال آبی جاری (۹۷-۹۶) بر مبنای تجربیات گذشته و پیش بینی وضعیت آبی حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وزارت نیرو اعلام كردیم وضعیت آوردهای امسال خوب خواهد بود و حتما باید در اسفند و فروردین ماه آب سدها را به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی نماییم اما متاسفانه وزارت نیرو آب را پشت سدها نگه داشت و از ورود آن به دریاچه ارومیه جلوگیری كرد.
منابع آب كشور برپایه ترس یا جهل مدیریت می گردد
وی در پاسخ به این پرسش كه اجتناب وزارت نیرو از تخصیص حق آبه دریاچه ارومیه به چه دلیل بوده است، اظهار داشت: وزارت نیرو از ترس اینكه برای فصل تابستان آب كافی نداشته باشد از ورود آب به دریاچه ارومیه ممانعت كرد. همین تصمیم نشان داده است كه بهره برداری منابع آب در كشور ما علمی نیست.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح كرد: با وجود رایزنی ها و مكاتبات مختلف با وزارت نیرو در خصوص لزوم رهاسازی آب سدها به سمت دریاچه ارومیه این وزارتخانه به بهانه های مختلف و از ترس اینكه نكند در تابستان نیاز به آب داشته باشد، از رهاسازی آب به دریاچه ارومیه خودداری كرد درحالی كه جدول و اینفوگرافی وضعیت ذخایر سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه به خوبی نشان داده است كه سدها سرریز شده است.


دریاچه ارومیه حتی اولویت آخر وزارت نیرو نیست
تجریشی ضمن انتقاد شدید از مدیریت منابع آب در وزارت نیرو اظهار نمود: طبق قانون نیاز دریاچه ارومیه اولویت دوم منطقه پس از شرب است اما وزارت نیرو نیاز زیست محیطی دریاچه را حتی در اولویت آخر هم قرار نداده است. آب سرریز از سدها به سمت زمین های كشاورزی جاری می گردد درحالی كه اگر در زمستان رهاسازی آب سدها به سمت دریاچه ارومیه صورت می گرفت، تراز دریاچه بیشتر از شرایط فعلی بود.

مدیر دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه تصریح كرد: وزارت نیرو و بهره برداران از سدها در حوضه دریاچه ارومیه نه تنها علمی عمل نكردند، بلكه حتی دستورالعمل های خویش را در خصوص «اولویت نیاز زیست محیطی» نادیده گرفتند حتی تا سه هفته پیش تعداد بی شماری مكاتبه با وزارت نیرو داشتیم كه در نتیجه آن رهاسازی تنها به مدت دو روز انجام شد و دوباره آب را قطع كردند.

وی با اشاره به اینكه علم منحنی بهره برداری از سدها سابقه ۳۰ ساله و علم پیش بینی آوردهای بارشی سابقه ۲۰ سال دارد، اظهار نمود: متاسفانه هنوز منابع آب را بر مبنای چانه زنی مدیریت می نماییم. بدون اینكه علمی باشد یا دستورالعمل های وزارت نیرو و شورای عالی آب در نظر گرفته شود. با وزارت نیرو توافق كرده بودیم كه اگر آب زیاد باشد سهم دریاچه ارومیه داده شود و اگر آورد آبی كم باشد، از بخش كشاورزی و سهم دریاچه، هر یك ۵۰ درصد كم شود.

تجریشی تصریح كرد: متاسفانه وزارت نیرو سه سال است كه آب ها را پشت سدها نگه داشته است و از رهاسازی آن به سمت دریاچه به میزان كافی جلوگیری می كند و سهم دریاچه ارومیه را نمی دهد.امسال طی نامه ای كتبی به وزارت نیرو اعلام كردیم كه وضعیت آب ها بد نیست و باید رهاسازی صورت گیرد اما تا سدها سرریز نشد خودشان به این باور نرسیدند كه وضعیت آبی مناسب می باشد. من نمی دانم این چه نوع مدیریتی است حتی با چشم هم می بینند كه سدها سرریز شده اما باز سهم دریاچه را نمی دانند.
خودداری وزارت نیرو از تخصیص سهم دریاچه ارومیه تخلف حرفه ای است
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در انتها اظهار نمود: این رفتار وزارت نیرو تخلف از مصوبات و تخلف حرفه ای از بهره برداری از منابع آب است. جالب است بدانید آذربایجان خطه ای است كه امسال بارش های مناسبی داشته است اما سهم آبی دریاچه ارومیه داده نشد ازاین رو این شرایط نشان داده است حتی اگر بارش ها هم خوب باشد مدیریت آب علمی نیست.

به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، چندی قبل هم عیسی كلانتری - دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست - در پانزدهمین جلسه كمیته راهبردی ستاد احیای دریاچه ارومیه گفته بود مشكل اصلی دریاچه ارومیه این است كه زیرمجموعه دستگاه های اجرایی در استان ها تصمیمی را كه دولت اتخاذ می كند؛ قبول ندارند. اگر قرار باشد دولت تصمیم بگیرد و دستگاه های اجرایی استانی به شیوه خود اجرا كنند بی گمان ما یك نظام ناكارآمد خواهیم بود.

وی در همان جلسه در مورد رهاسازی مازاد آب سدها به دریاچه ارومیه اظهار كرده بود: مبحث «رهاسازی مازاد آب سدها» در دولت یازدهم تصویب و قرار شد اگر آب سدها در حوضه آبریز از یك میزان بیشتر شد در اختیار دریاچه ارومیه قرار گیرد و همه آن سهم دریاچه باشد. برای همین هم از ابتدای سال تابحال سه بار با وزیر نیرو مكاتبه كردم، علی رغم اینكه هر ماه هم جلسه داریم اما زیر مجموعه وزیر نیرو به ما جواب نمی دهند.




1397/03/18
12:24:30
5.0 / 5
4678
تگهای خبر: دستگاه , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۱
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز