گزارش ام آی جی تی؛

زمینه سازی کشت گسترده شلتوک برنج برای یک تنش آبی جدید

زمینه سازی کشت گسترده شلتوک برنج برای یک تنش آبی جدید ام آی جی تی: با توجه به این که کارشناسان یکی از دلیلهای تنش آبی خوزستان را کشت گسترده شلتوک می دانستند، لازم است مسئولین وزارت نیرو و جهاد کشاورزی از اکنون برای جلوگیری از یک تنش آبی دیگر اقدام نمایند.


به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، تابستان امسال انتشار گسترده تصاویری از خشک شدن بی سابقه هورالعظیم، به گل نشستن و تشنگی گاومیش ها و از میان رفتن زحمات کشاورزان در رسانه ها قلب هموطنان را به درد آورد و تا مدت ها تیتر یک اخبار بود. هرچند تنش آبی تابستان ۱۴۰۰ که یکی از جدی ترین تنش های آبی سالهای اخیر بود و ۱۵۰۰ روستا را درگیر کرد با راهکارهای موقتی مثل آبرسانی با تانکر و آزادسازی رود کرخه به انتها رسید، ولی بدون شک تا مدت ها خسارات مالی و روحی آن گریبان گیر ساکنین استانی خواهد بود. برای تنش آبی مذکور عوامل مختلفی همچون کاهش بی سابقه بارندگی نسبت به ۵۰ سال اخیر، رهاسازی آب بمنظور تولید نیروی برق آبی در زمستان گذشته و پروژه های انتقال آب ذکر می شد اما بدون شک کارشناسان اصلی ترین عامل را کشت گسترده شلتوک برنج می دانستند. با وجود این که طبق مصوبه هیأت دولت کشت برنج به جز در استانهای شمالی ممنوع شده بود، ولی طبق آمار و گفته های مسئولین بین ۷۰ تا ۹۵ هزار هکتار شلتوک برنج در بالادست رود کرخه کشت شده بود. قاسم تقی زاده خامسی، معاون آب و آبفای وزیر نیرو، گفته بود که محصولات کشاورزی مثل شلتوک در خوزستان ۳.۵ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد که حدوداً دو و نیم برابر مصرف صنعتی کشور است. بااینکه وزارت جهاد کشاورزی «کنجد» را بعنوان کشت جایگزین به کشاورزان معرفی کرده اما برای ترویج این الگوی کشت اقدام مؤثری صورت نگرفته است و بیشتر کشاورزان ترجیح می دهند به کشت برنج که سود بالایی دارد ادامه دهند. در همین رابطه جمال محمد ولی سامانی، مدیر گروه آب مرکز پژوهش های مجلس در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بزرگترین مصرف کننده آب در کشور ما بخش کشاورزی است؛ حدود ۹۰ درصد از کل مصرف آب کشور در بخش کشاورزی صورت می گیرد. یعنی بطور قطعی ۷۰ میلیارد مترمکعب آب برای این بخش برداشت می شود. وی ادامه داد: به اعتقاد بنده، بحران آبی خوزستان جز با اصلاح الگوی کشت درست نمی گردد. برخی از کشت ها را باید نصف کرد و کشت بعضی محصولات هم مثل برنج را باید کاملاً متوقف کرد، نظارت سفت و سختی هم باید انجام بشود. هم اکنون حتی اگر لازم است که خسارت به کشاورزان پرداخت گردد، باید الگوی کشت اصلاح گردد تا بتوانیم فصل تابستان را پشت سر بگذاریم.
در حال حاضر نیز به گواه آمار و ارقام وضعیت سد کرخه مناسب نمی باشد و ۱.۲ میلیارد مترمکعب از سال قبل کمتر است. ماه گذشته محمدرضا یزدانی پور، مدیرعامل سر کرخه اندیمشک در این زمینه اظهار داشت: شروع خشکسالی در حوضه آبریز سد کرخه و کاهش و پراکندگی بارندگی ها در ۲ سال آبی پی در پی منجر به خالی شدن ۷۶ درصد ازحجم مخزن این سد شده است. وی ادامه داد: در سال آبی ۱۳۹۷و ۱۳۹۸، میزان آورد آب به سد تقریباً ۱۵ میلیارد متر مکعب و در سال آبی ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹، این آورد به ۶ میلیارد مترمکعب و در سال آبی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ۱/۸ میلیارد متر مکعب کم شده که این سیر نزولی روند آورد آب به مخزن، نشان از ادامه پدیده خشکسالی در حوضه آبریز سد کرخه است. همین طور رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار داشت: در حوضه هایی مانند کرخه و تا حدودی دز، در بحث کشت پاییزه مشکل وجود دارد و در زمینه رودخانه کرخه وضعیت تامین آب کشت واقعاً بحرانی است. با این وجود اخباری در خصوص اجاره زمینهای کشاورزی استان توسط افراد عمدتا غیر بومی برای کاشت تابستانه شلتوک برنج، به سبب سود بالای کشت آن نسبت به سایر کشت ها به گوش می رسد؛ تا جایی که حتی گفته می شود قراردادهای شالی کوبی آنها نیز بسته شده است. این اخبار نگرانی ها را برای رقم زدن یک بحران جدید و جدی تر در تابستان ۱۴۰۱ شدت بخشیده است. از همین رو از مسئولین وزارت جهاد کشاورزی، بعنوان متولی الگوی کشت و وزارت نیرو، بعنوان متولی تخصیص بهینه آب، انتظار می رود از تنش آبی سال قبل عبرت گیرند و از اکنون اقدام نمایند.


منبع:

1400/12/09
23:15:23
0.0 / 5
694
تگهای خبر: آب , تولید , سازمان , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

سایت ام آی جی تی یک منبع ارزشمند برای علاقه‌مندان به حوزه انرژی، اقتصاد و نفت و گاز است، که با ارائه اطلاعات دقیق، تحلیل‌های به روز و پوشش گسترده موضوعات مرتبط، به کاربران کمک می‌کند تا درک عمیق‌تری از مسائل مربوط به انرژی داشته باشند و در تصمیم‌گیری‌های خود در این زمینه، موفق‌تر عمل کنند
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

MIGT
migtco.ir 1397-1404 - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز

MIGT: دروازه‌ای به سوی دنیای انرژی، از نفت و گاز و سوخت فسیلی تا انرژی‌های تجدیدپذیر و فناوری‌های نوین، همراه با تحلیل‌های دقیق و اخبار به روز