گزارش ام آی جی تی؛

سوء مدیریت در مصرف گاز

سوء مدیریت در مصرف گاز ام آی جی تی: بیش از 70 درصد گاز مصرفی مربوط به بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده است که این روزها افزایش مصرف داشته و نگرانی هایی را برای جایگاه های سوخت و پتروشیمی ها ایجاد کرده است.



به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، از اواخر آذر با ورود سامانه بارشی و سرد شدن هوا مصرف گاز اوج گرفت تا جایی که مصرف گاز در روز شنبه افزایش ۹ درصدی گاز را نسبت به زمان مشابه داشته است. اما موضوع به همین جا ختم نمی گردد، برای اینکه افزایش مصرف گاز دامن گیر سیمانی ها هم شده بطوریکه حالا از سوخت جایگزین استفاده می نمایند. در ارتباط با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی محمدرضا جولایی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار داشته بود: با ورود یک جبهه هوای سرد از شمال و شمال غرب کشور که به سرعت گسترش یافته و حتی به استانهای جنوب غرب، خوزستان، لرستان و… نیز رسیده و ماندگاری بیش از اندازه آن، مصرف گاز شنبه سوم دی، به ۵۹۰ میلیون مترمکعب رسید.
به گفته جولایی این مقدار مصرف در ابتدای هفته جاری به نسبت ابتدای هفته گذشته، ۹ درصد افزایش را نشان میدهد که با اطلاعات هواشناسی، پیش بینی می شود این روند افزایش مصرف، تا پایان هفته ادامه داشته باشد؛ بدین سان پیش بینی می شود مصرف گاز طبیعی تا اواخر هفته جاری به ۶۵۰ میلیون مترمکعب در روز برسد. حالا باید دید این رقم در ایام پایانی هفته از این رقم عدول می کند یا خیر!
افزایش محدودیت گازی برای پتروشیمی ها
البته افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری تبعاتی هم برای صنایع سیمانی و پتروشیمی ها داشت بطوریکه سوخت یکی قطع و محدودیت هایی برای پتروشیمی ها در نظر گرفته شد بااینکه این محدودیت ها در آذر ماه به وجود آمد اما گویا همچنان ادامه دارد، احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران در ارتباط با محدودیت های جدید پتروشیمی ها به مهر می گوید: محدودیت به وجود آمده منجر به کاهش ۳۰ درصدی تولید پتروشیمی های گازی شده است.
وی افزود: تمامی پتروشیمی های گازی کاهش تولید داشته اند از خراسان گرفته تا یاسوج تمامی پتروشیمی های متانولی و اوره ای ظرفیت تولید شأن به ۷۰ درصد رسیده است.
مهدوی ابهری افزود: امیدواریم امسال از این مساله متضرر نشویم برای اینکه بر اقتصاد کشور تأثیر گذار است، چونکه با کاهش صادرات، ارزآوری به کشور نیز کاسته می شود.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران در پاسخ به این پرسش که امسال نسبت به سال قبل چه وضعیتی دارد، افزود: سال قبل ۶۸۰ میلیون دلار عدم و نفع برای پتروشیمی ها وجود داشت و هیچ پیش بینی از این مساله وجود ندارد و ممکنست ضرر سال جاری نسبت به سال قبل افزایش پیدا کند، برای اینکه تولید هم افزایش چندانی نداشته است.
احتمال سهمیه بندی گاز CNG با افزایش مصرف خانگی
به گفته مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران باتوجه به محدودیت های اعمال شده در صنایع و نیروگاه ها برای مصرف گاز و این که تنها منبع تامین افزایش مصرف گاز در بخش های خانگی و تجاری، اعمال محدودیت در بخش نیروگاهی و صنایع است، از همه هم وطنان می خواهیم با رعایت الگوی مصرف بهینه، ما را در گازرسانی به دیگر بخش ها یاری کنند. اما اینطور که بنظر می رسد وخامت اوضاع به قدری است که گمانه زنی هایی برای قطعی گاز CNGها وجود دارد. در این جهت اردشیر دادرس، رییس انجمن صنفی سی ان جی دراین زمینه به مهر اظهار داشت: خوشبختانه تا کنون کاهش یا قطعی گاز برای جایگاه های سوخت وجود نداشته است.
وی افزود: البته باید در نظر داشت که این مساله به ما ابلاغ گردیده است که در صورت کمبود گاز بعد از صنایع، پتروشیمی و سیمان ها در صورت کسری گاز، گاز سی ان جی ها هم سهمیه بندی شود.
دادرس در پاسخ به این پرسش که سهمیه بندی به چه شکل به انجام می رسد، اظهار داشت: با توجه به این که هنوز اعمال محدودیت نشده است اطلاعات دقیقی از این مساله در دست نیست و بنظر می رسد باتوجه به عرضه و تقاضا سهمیه بندی اعمال شود
۸۴۱ مورد قطعی گاز در ارگان های دولتی
اگرچه مسئولان از مردم خواسته اند تا با بهره گیری از وسایل گرمایشی در صرفه جویی گاز همراهیشان کنند چونکه کاهش ۱۰ درصدی در بخش خانکی و تجاری معادل ۶۰ میلیون مترمکعب، یعنی معادل دو فاز پارس جنوبی است و در صورت بهینه سازی می توان از آن در نیروگاه ها و صنایع بهره برد. ولی حالا مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران هم در این جهت اظهار داشته بود: با شروع روزهای سرد سال همه کارکنان تأسیسات شرکت ملی گاز، وزارت نفت، تأسیسات بالادستی تولید، پالایش، انتقال و توزیع با همه توان اقدام های لازم بمنظور توزیع مناسب گاز خصوصاً برای مشترکان بخش خانگی و تجاری را انجام می دهند. خوشبختانه شبکه گاز در کشور پایدار می باشد و هیچ قطعی گازی نداشتیم.
به گفته رحمانی تولید و عرضه سوخت از مهم ترین مطالبی است که وزارت نفت مدنظر دارد، اما بحث مدیریت مصرف انرژی باید از طرف دستگاه های مختلفی پیگیری شود، با اینحال وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران هم اقدام های بسیار خوبی در این زمینه انجام داده اند. با همکاری دولت مصوبه ای در بحث کاهش ۱۰ درصدی مصارف بخش دولتی و پایش مصرف گاز اداره ها و دستگاه های دولتی داشتیم. همکاران ما تا حالا بیش از ۷۲ هزار مورد بازرسی در سطح کشور و ارگان های دولتی از شروع آذرماه انجام دادند که به ۸۴۱ مورد قطع گاز رسیده است.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران معتقد می باشد در کشور ما کمبود گاز وجود ندارد بلکه مشکل تراز نبودن بین مصرف و تولید است.
حالا باید دید با شرایط پیش رو و کاهش دمای هوا همچنان باید منتظر کاهش اختصاص گاز به پتروشیمی ها بود و چه وضعیتی در انتظار جایگاه های سوخت خواهد بود چونکه در صورت افزایش مصرف بخش خانگی برای جلوگیری از قطع گاز در این بخش این احتمال وجود دارد که جایگاه های سوخت سی ان جی برای مدت زمانی بصورت سهمیه بندی گاز دریافت نمایند، باید منتظر ماند و دید شرکت ملی گاز چه تدبیری برای مسائل موجود در نظر می گیرد.


منبع:

1401/10/08
14:35:57
0.0 / 5
395
تگهای خبر: CNG , انرژی , پتروشیمی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز